Yaşam alanlarınızın en konforlu ve pratik detaylarından laminat parkeler çoğunlukla doğal görünümlü, uzun ömürlü ve uygun fiyatlı olmaları nedeniyle birçok kullanıcı tarafından tercih edilir. Laminat parkelerin bakım gerektirmemesi, kolay temizlenebilmesi ve yüzeyinin dayanıklı olması öne çıkan özellikleridir. Laminat parkeler 3 katmandan üretilir. Son katmanı; kaliteli ve dayanıklı ahşap malzemenin ince kaplanmasıyla oluşur. Döşeme sırasında cilala işlemi gerektirmediğinden montajı oldukça pratiktir. Aynı zamanda temizliği ve bakımı da kolaydır, fakat uzun süre suyla temasından kaçınılmalıdır. Laminat parkeleri, ilk günkü şıklığıyla kullanmaya devam etmek içinse parkelerinizi tozlandıkça temizlemeniz ve doğru ürünler yardımıyla bakımını gerçekleştirmeniz gerekir. Ahşap oranı yüksek olan laminat parkelerinizi pratik ve güvenli bir biçimde temizlemek için, size özel hazırladığımız laminat parke temizleme rehberine göz atabilirsiniz.
Ev veya işyerlerinin dekorasyon parçalarından olan laminat parkeler, şıklık ve uzun süre dayanıklı olmasıyla konfor sunar. Parkelerinizin tozlandığını hissettiğinizde, elektrik süpürgesinin sert zemin fırça aparatıyla süpürebilirsiniz. Böylece üzerindeki toz partiküllerinden arındırmış olursunuz. Süpürme işlemini tamamladıktan sonra silme işlemine sıra gelir. Tüm parkeler için oldukça kritik bir süreç olan silme işlemi gerçekleştirilirken, laminat parkeler için de oldukça dikkatli davranılması gerekir. Burada önemli olan ilk adım, parkenize uygun temizlik malzemesini seçmek olur. Sert kimyasallar sebebiyle zarar görebilecek parke yüzeylerinin ahşap zeminler için üretilen özel temizleyicilerle silinmesi gerekir.
Doğru malzeme seçimi, yalnızca temizlik değil, parkelerinizin bakımını da üstlenir. Böylece, her temizlik işleminde parkelerinizin ömrünü uzatmış olursunuz. Eğer temizlik için kimyasal kullanmak istemiyorsanız, Arap sabununu (sıvı veya jel) bir fincan sirke ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Bu doğal karışım sayesinde parkeleriniz pırıl pırıl bir görünüme kavuşur. Dikkat etmeniz gereken ikinci önemli nokta ise parke yüzeyleri ve sıvı temas süresidir. Parke yüzeylerinin fazla miktarda sıvı temasına maruz kalması sonucu, yüzey kabarabilir ve sürekli tekrarlandığında çürümeye başlayabilir. Özellikle laminat parkelerde sıklıkla yaşanan bu sorunun önüne geçmek için, silme işlemini nemli bez ya da özel fiber bezlerle gerçekleştirebilirsiniz. Yüzeyin çok fazla sıvıya maruz kalmadığından emin olmalısınız.
Laminat parkeleri silerken her ne kadar dikkatli davransanız da kimi zaman istenmeyen sıvı temasları ya da sudan kaynaklı lekelenmeler oluşabilir. Lekeleri önlemek ve parkelerinizin daha pürüzsüz görünmesi içinse çözüm basit: Kurulama. Silme işleminizi gerçekleştirdikten sonra, tercihen kuru bir mikro fiber bez yardımıyla sildiğiniz tüm bölümleri kurulayarak üzerinden geçebilirsiniz. Kurulama işlemine ek olarak, laminat parkelerinize yeni bir görünüm kazandırmak için parke cilalama işleminden yararlanabilirsiniz. Ancak bu işlemin çok sık gerçekleştirilmesi hem parke zeminini zedeler hem de parke ömrünü kısaltabilir.
Laminant parke döşenen ortamın nemi önemlidir. Parkenin üretildiği ağaç canlı olduğu için hava ile temasta olur. Nefes alan malzeme sürekli olarak çalışan bir yapıya sahiptir. Bu sebeple nem oranı düşük olan bir ortamda ağaç malzemesi daralma yaşar. Bunun sonucunda derz oluşumu yaşanabilir. Nem oranı yüksek olunca ise ağaç şişer ve bu yüzden kabarır. Laminat temizliği ne kadar önemli ise ortamın nemi de bir o kadar önemlidir. Geniş mekanlarda parke kullanılacaksa ortamın ısı faktöründe ani değişiklikler yapılmaması öneriler arasındadır. Parkelerin nemden zarar görmemesi için ideal ortam sıcaklığı 18 ile 22 Cº’dir. Laminat parkeleri uzun süre en iyi şekilde kullanabilmek için ortamın nem durumunu kontrol etmek gerekir.
Laminat parke ev, iş yeri, ofis ve birçok farklı ortamda kullanılan zemin kaplama ürünlerinden biridir. Rahat kullanımı ve şık görünümünden dolayı sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda temizliği kolay ve zahmetsiz olduğu için özellikle evlerde modern meşin laminat parke ya da ahşap laminat parke gibi farklı ağaç türlerinden üretilen ürünler kullanılır. Laminat parkenin temizliğinde dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunur. Bunların haricinde bir de kullanıcılar parkeler nasıl parlatılır sorusunun cevabını merak edebilir. Mat laminat parkeyi parlatmak için parke cilası kullanabilirsiniz. Su bazlı ve aynı zamanda zımpara gerektirmeyen cila çeşitleri önerilir. Ayrıca parkeyi temizlerken yapısı yumuşak olan ürünler kullanmanız tavsiye edilir. Nazik hareketler ile parkeleri temizlerken zemini aşındırmayacak ahşap temizleyicilerden faydalanabilirsiniz.
Parke kullanırken elbette leke ve kir gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Parke üzerindeki lekeler kolay ve rahat bir şekilde çıkarılabilir. Bazı lekeler beklendiğinden daha zor çıkabilir. Böyle ağır lekeler oluştuğunda ispirto ya da sirke kullanımı önerilir. Parkenin üzerine oluşan boya, yapıştırıcı ve badana lekelerini çıkarmak için farklı yöntemler bulunur.
Parke düzenli olarak temizlendiği sürece yıllar süre size istediğiniz yüksek performansı sağlayabilir. Bazen istenmeyen ağır lekeler parkeye bulaşabilir. Bunlardan biri de boyadır. Boya dökülmüş ve sonrasında kurumuşsa ilk olarak elektrik süpürgesi yardımı ile o alanı süpürebilirsiniz. Fakat boya yeni oluşmuşsa nemli bir bezle silip boyanın kurumamasını sağlayabilirsiniz. Bir sonraki adım olarak asetondan yardım alabilirsiniz. Asetonu ıslak bir bez yardımıyla zemini silmek için kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kurumuş boya lekesini temizleyen özel spreyler de bulunur. Dilerseniz spreylerden de faydalanabilirsiniz.
Japon yapıştırıcısı içinde bulunan kimyasal maddelerden dolayı oldukça kuvvetli bir yapıştırıcı ürünü olarak bilinir. Bu sebeple temizliği de zor olabilir. Parkeye bulaşan Japon yapıştırıcısını temizlemek için birkaç yöntem bulunur. Bunlardan biri buz kullanmaktır. Yapıştırıcının bulaştığı kısmı buz ile ovarak zemine zarar vermeden çıkarabilirsiniz. Eğer bu yeterli olmazsa kayganlaştırıcı yağdan yardım alabilirsiniz. Yağı zemine sürdükten sonra 20 ile 25 dakika arası bir süre beklemeniz önerilir. Sonrasında kulak çubuğu ya da pamuk yardımı ile yapıştırıcıyı parkeye zarar vermeden çıkarabilirsiniz.
Badana yapılırken her ne kadar önlem alınsa da laminat parkeye boya bulaşabilir. Koyu ya da açık renk laminat parke fark etmeksizin her tür parke üzerinde kötü duracak badana lekelerini temizlemek için farklı yöntemler bulunur. Öncelikle dilerseniz parkeye zarar vermeyecek şekilde lekelerin fazlalık kısımlarını kazıyabilirsiniz. Sonrasında önerilen yöntemlerden biri izopropil alkol ile lekeli kısmı detaylı bir şekilde silmektir. Yağlı bir boya ise zeytinyağı kullanabilirsiniz. Bir başka yöntem ise sentetik tineri bez yardımı ile kullanmaktır. Dairesel hareket uygulayarak parkeyi sildikten sonra sabunlu su ile silmeniz gerekir. Bu işlemi de gerçekleştirdikten sonra lekesi çıkan kısmı kuru bir bez ile kurulamalısınız. Eğer boya kurumuşsa sıcak su ve sabun ya da deterjan kullanabilirsiniz. Yumuşak bir bezi hazırladığınız su ile nemlendirdikten sonra boyalı kısımları silebilirsiniz. Böylelikle kurumuş boya yumuşayacaktır. Sonrasında da tamamen çıkar.
Zemin döşemesi alanında en çok kullanılan malzemelerden biri parkedir. Kar meşe laminat ya da ahşap laminat fark etmeksizin her parke türü sahip olduğu modern ve şık görüntüsü ile sıklıkla tercih edilir. Sahip olduğu farklı renk ve tasarımlar sayesinde farklı ortamlarda kullanılabilir. Parkeler bazı durumlarda zarar görebilir ve çizilebilir. Bu durumları bazen önleyemeseniz bile sonrasında çizikleri giderebilmenizin yöntemleri bulunur. Yanlış bir temizlik yapıldığında ya da sert nesnelerin parkeyle temasında parkede çizikler oluşabilir. Çizikleri gidermek için doldurma işleminden faydalanabilirsiniz. Balmumu ve ahşap dolgu kalemi çizik giderme işleminde kullanılan ürünlerdir. Dilediğiniz ürünü tercih edebilirsiniz. Yapmanız gereken işlem çizilen kısmı detaylıca temizledikten sonra çiziği doldurmak ve sonrasında balmumu ya da ahşap dolgu kalemi ile o kısımları doldurmak olacak. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra 24 saat kurumasını beklemelisiniz.
Estetik Dekorasyonun Sırrı: Mobilya Profili Nedir, Nasıl Kullanılır?
Sanat ve Dekorasyonun Buluşma Noktası: Duvar Profilleri Nedir?
Ersin Doğan’ın Mutfağını Baştan Yarattık!
Küçük Ev Dekorasyonu Fikirleri: Küçük Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?
Mutfak Dekorasyon Fikirleri: Mutfak Dekorasyonu Nasıl Yapılır?